Vitraliu – istoric si actualitate

istoric vitraliu

Vitraliu este compoziție decorativă formată din bucățele de sticlă colorată, dipsuse simetric sau asimetric și legate între ele prin rețele de plumb și prinse prin tije metalice de șasiul ușii sau ferestrei. Vitraliul se poate monta în lemnul ușilor, fie ele exterioare sau interioare.

Galeriile Creativ va ofera posibilitatea de a realiza imitatii de vitralii foarte simplu cu ajutorul picturii si a culorilor speciale.

Istoric vitraliu

Originile vitraliilor se pierd în istorie. Tehnica a fost derivată probabil din fabricația bijuteriilor și mozaicurilor. Vitraliile, asa cum le cunoastem azi, se pare că au apărut o dată cu construirea bisericilor, cele mai vechi datând din secolul X.Tehnica vitraliului, în linii mari neschimbată până astăzi, a fost descrisă de călugarul Teophilus pe la anul 1100. Stilul gotic, cu biserici din ce în ce mai înalte, dar și mai luminoase, a folosit vitraliile la o scară nemaîntâlnită până atunci. Călugarul Abbot Suger de la mănăstirea St. Denis a reconstruit biserica mănăstirii, oferindu-ne unul din primele exemple de stil gotic in care vitraliul a jucat un rol definitoriu. În jurnalul său, ținut pe tot parcursul lucrărilor, și-a exprimat credința că lucrurile frumoase ridică omul mai aproape de Dumnezeu.

In secolul XV, in plin apogeu al goticului, atitudinea față de vitraliu s-a schimbat, acesta devenind mai mult pictura și mai puțin element generator de atmosferă. Culorile au devenit mai pale, figurile reprezentate acopereau adesea întreaga fereastra. Pictura a devenit mai sofisticată, iar noile tehnici descoperite sau redescoperite au permis redarea detaliilor galbene și aurii. Nervurile de plumb acceptate până atunci ca necesare și decorative au devenit un “rau necesar”, camuflat cât mai bine prin compoziția desenului.

Renașterea a generat o lungă perioadă în care vitraliul a existat doar ca sticlă pictată.

Simbolismul original si tehnicile au fost aproape uitate.În această perioadă, vitraliul pictat a devenit un accesoriu la moda în locuințe, clădiri publice și biserici. Semnele heraldice realizate în această manieră, pe fond transparent, erau foarte populare în epocă. În secolul XVIII, majoritatea vitraliilor medievale au fost înlocuite cu sticlă pictată, iar majoritatea informațiilor despre vitralii a început să se piardă.

În mijlocul anilor 1800, Anglia a cunoscut o revitalizare a interesului pentru arhitectură gotică. Câțiva istorici amatori și oameni de știință au redescoperit tehnicile de lucru și au dezvăluit secretele producerii sticlei colorate. Atelierele de sticlărie au început să producă versiuni de ferestre în tehnica și stilul medieval. John LaFarge și Louis Comfort Tiffany, doi pictori americani, au inceput sa experimenteze, independent unul de celălalt, încercând să producă o sticlă ce avea capacitatea de a crea efecte vizuale fără a fi pictată. Curând, cei doi au devenit concurenți. LaFarge a creat și brevetat în 1879 sticlă opalescentă. Tiffany a dezvoltat și popularizat produsul și curând numele lui a devenit sinonim cu acesta. Folosind tăieturi complicate și sticlă bogat colorată, dispusă în straturi ce dau un plus de textură și profunzime, cei doi au devenit principalii furnizori atât pentru biserici, cât și pentru reședințe private. Procedeul de utilizare a foliei de cupru ca substitut pentru plumb, i-a permis lui Tiffany crearea de abajururi, bine primite o dată cu introducerea iluminatului electric.

Vitraliu – Creat de Louis Comfort Tiffany

Stilul său (Art Nouveau) a avut numeroși imitatori, sticla opalescenta rămânând foarte populară până la sfărșitul secolului XIX. După primul război mondial, gusturile s-au schimbat. LaFarge moare in 1910, iar Tiffany in 1933, fapt care atrage după sine și falimentul atelierelor sale. Cu excepția ferestrelor pentru biserici, vitraliul cunoaște un declin până la al doilea război mondial. Abstractionismul și expresionismul în pictură influențează un nou grup de artiști să exploreze valentele oferite de sticlă.Ferestrele de biserică devin, în foarte multe aspecte, asemănătoare goticului timpuriu. Scenele greu de identificat, atmosfera pură de lumina și culoare inspiră la atitudine contemplativă. Vitraliul, sau mai corect poate, arta sticlei, este din ce în ce mai prezentă astăzi.

Vitraliu modern

Explozia de interes din ultimii 30 de ani a dus la dezvoltarea unor noi si imaginative forme ale acestei arte. Noile tehnologii și cresterea interesului în vitralii ca hobby, au dus la ceea ce a fost numită “o noua epocă de aur a sticlei”. Noile case sunt frecvent completate cu spectaculoase intrări din sticlă, ferestre de baie cu vitralii, abajururi Tiffany. Panouri decorative sunt achiziționate pentru a fi atarnate în dreptul unei ferestre însorite. Forme minunate decorează mese, pereți, ferestre. Noii artiști combină, creează și dezvoltă forme și stiluri unice (geometrice, naturale, abstracte, clasice etc.).

Utilizare vitraliu

Acesta tehnica ofera posibilitatea de realiza vitralii decorative atat dumneavoastra cat si pentru a le oferii cadou prietenilor dumneavoastra. Acesta este usor de realizat si rezista in timp.

Comentarii

comments