5 unelte care te ajuta sa fii mai bun la desen

desen

Desenatul se află printre primele lucruri pe care le învăţăm încă din copilărie. Această activitate artistică dezvoltă personalitatea şi imaginaţia unui copil. Pe măsură ce creştem, dacă contiuăm să ne dedicăm activităţii de desen, putem realiza creaţii complexe precum peisaje, obiecte în umbră, etc.

Pentru acestea însă, avem nevoie de instrumente şi unelte specifice desenului pentru rezultate deosebite.

1. Bloc de desen

În primul rând, avem nevoie de un bloc de desen pe care să experimentăm şi să exersăm zilnic. Chiar dacă este un simplu hobby sau o viitoare profesie, avem neapărat nevoie de acest instrument specific desenului şi graficii. În magazinul online Galeria Creativ găsim numeroase blocuri de desen A3 sau A4, dedicate unor activităţi specifice precum grafica, desenul tehnic, etc.

2. Creioane şi cărbune

Există diverse tipuri de creioane pe care le utilizăm la desen: B, H, HB sau cărbune natural şi presat. Creioanele sunt folosite pentru a realiza o haşură sau schiţe pentru desene tehnice, iar cărbunele este utilizat la crearea portretelor sau peisajelor în alb negru. Însă pentru a întări cărbunele pe foaie şi pentru luciu, ai nevoie de un fixativ obişnuit. Cu toate acestea, creioanele au utilizări versatile petru orice tipuri de desene, în funcţie de preferinţele utilizatorului.

3. Creioane cerate

Aceste tipuri de creioane sunt utilizate pentru desenele color cu care se pot realiza peisaje, portrete etc. Pe blocurile de desen, creioanele cerate vor avea textura unor creioane simple însă finisajul va fi unul colorat.

creioane cerate

creioane cerate

Acestea sunt realizate din ceară de albine şi pot fi folosite pentru desen, pictură sau scris. Sunt rezistente la apă şi nu necesită presiune pe foaie. De regulă, sunt recomandate pentru copiii mici care descoperă plăcerea de a desena.

4. Pasteluri

Există două categorii de pasteluri, uscate sau uleioase, sub formă de creioane sau cretă. Sunt utilizate pentru desenele netede pe suporturi de hârtie şi sunt recomandate pentru detalii. Caracteristicile precum pigmentarea intensă şi rezistenţa la lumină asigură rezultate deosebite. Culorile se pot amesteca între ele sau se pot dilua cu apă. Ulterior, se recomandă aplicarea unui fixativ peste desen pentru mai multă rezistenţă.

5. Tuşuri

Acestea reprezintă instrumente specifice pentru realizarea desenelor şi pot fi găsite într-o gamă variată de culori. Se folosesc împreună cu pensule, peniţe sau aerografuri (instrument pictură cu alimentare prin aspiraţie). Tuşurile sunt uşor de utilizat, prin realizarea iniţială a unei schiţe pe care ulterior o retuşăm cu aerograful. 

Mult succes şi spor la realizarea unor desene deosebite!

Comentarii

comments