Tehnici creative: tehnica Shabby Chic

Stilul Shabby Chic este un stil de decorare şi amenajare interioară apărut în Marea Britanie, fiind caracterizat de un farmec special, pe care îl oferă obiectele vechi sau uzate.

Tehnica Shabby Chic constă în crearea de efecte estetice care să imite într-o manieră cât mai fidelă învechirea sau deteriorarea de obiecte, piese sau decoraţiuni.

Principalele elemente care caracterizează tehnica Shabby Chic se referă la utilizarea culorilor şterse sau pastelate şi obţinerea de efecte de obiect învechit prin aplicarea a două tehnici, în funcţie de materialul pe care se aplică. Stilul Shabby Chic este sinonim cu romantic, vintage și confortabil.

Tehnica Shabby Chic pe lemn

Fiecare stil de amenajare pe care îl foloseşti în locuinţa ta are caracteristici diferite. Amenajarea Shabby Chic iese în evidenţă prin culori, decoraţiuni sau piese de mobilier speciale. Dacă ai ales să amenajezi locuinţa în stilul Shabby Chic şi doreşti să aplici tehnica Shabby Chic pe piese şi accesorii din lemn, ţi-am pregătit câţiva paşi simpli pe care trebuie să îi urmezi.

Ai nevoie de:

tehnica shabby chic lemn

Etape tehnica Shabby Chic:

Mai întâi, aplică nuanţa acrilică închisă pe toată suprafaţa pe care doreşti să o pictezi în stil Shabby Chic şi las-o să se usuce. După ce s-a uscat, aplică ceara prin frecare, după care adaugă nuanţa deschisă.

Se şmirgheluieşte bine suprafaţa obiectului şi se cojeşte suprafaţa a doua. Decupează de pe şerveţel decoraţiunea sau imaginea pe care doreşti să o aplici pe obiect, desfă cele trei straturi ale şerveţelului şi foloseşte-l doar pe cel imprimat cu imaginea.

Aplică adezivul cu pensula pe suprafaţa ce va fi acoperită de şerveţel  şi adaugă apoi al doilea strat de adeziv. După uscare se aplică lac pentru protecţie: fie lac de bărci, fie lac acrylic Pentart. Dacă aplicaţi lac de bărci, pensula se poate curăţa cu esenţă de petrol sau esenţă de terebentină.

Tehnica Shabby Chic pe pânză

Tehnica Shabby Chic se poate aplica cu succes şi pânză, în cazul în care doreşti să adaugi un aer frumos, dar uşor învechit sau uzat perdelelor, feţelor de pernă sau feţelor de masă.

tehnica shabby chic panza 1

Pentru a realiza un proiect Shabby Chic pe pânză ai nevoie de:

Etape de lucru:

Începe prin a aplica nuanţa închisă pe toată suprafaţa, iar după uscare aplică prin frecare ceara. Aplică a doua nuanţa pe întreaga suprafaţă, şmirgheluieşte suprafaţa obiectului unde s-a dat cu ceară şi cojeşte suprafaţa a doua. Decupează decoraţiunea de pe şerveţel pe care doreşti să o aplici pe suprafaţa obiectului.

Desfă cele trei straturi ale şerveţeului şi foloseşte-l doar pe cel imprimat, iar apoi aplică cu pensula adezivul pentru tehnica şerveţelului pe suprafaţa ce va fi acoperită de şerveţel. Aplică şerveţelul imediat şi peste acesta adaugă al doilea strat de adeziv. La următoarea etapă va trebui să aplici pasta antică cu ajutorul unui burete sau un şerveţel de bumbac în strat subţire.

Lasă totul la uscat şi apoi aplică un lac de bărci sau lac acrylic Pentart pentru o protecţie eficientă. Dacă foloseşti lac de bărci, curăţă pensula cu esenţă de petrol sau esenţă de terebentină.

Felicitări! Ai reuşit să aplici tehnica Shabby Chic şi să creezi un obiect frumos şi plin de stil!

Comentarii

comments