Tehnica quilling – Modalitate de aplicare si produse necesare

Tehnica quilling sau hârtie filigran este o artă care implică folosirea de benzi de hârtie care sunt rulate într-o formă şi lipite împreună pentru a obţine diferite modele decorative. Această tehnică este utilizată de către iubitorii de handmade pentru a realiza numeroase obiecte şi decoraţiuni personalizate. Articolul de jos prezintă o scurtă istorie a acestei tehnici, dar şi etapele şi produsele necesare pentru a aplica tehnica quilling cu succes.

Tehnica quilling– Scurtă istorie

Tehnica quilling a apărut în Egiptul Antic, însă pe atunci consta în procesul de rulare a papirusului şi nu a hârtiei. În timpul perioadei de Renaştere, călugării şi călugăriţele din Italia şi Franţa au utilizat tehnica quilling pentru a decora cărţi şi obiecte religioase, transformându-le în obiecte de artă cu adevărat speciale.

Odată cu secolul al 18-lea, tehnica quilling devine în Europa una din principalele activităţi şi hobby-uri pentru doamnele din înalta societate, dar şi una din disciplinele artistice studiate în şcolile din acea perioadă. Cu ajutorul acestei tehnici handmade acestea confecţionau rame foto, cutii de bijuterii, felicitări sau suporturi de lumânări.

De-a lungul timpului tehnica a suferit numeroase modificări în ceea ce priveşte tipul de hârtie folosit, motivele create, dar şi culorile, care s-au schimbat de la o perioadă la alta. Scopul principal al tehnicii a rămas însă acelaşi: transformarea unui obiect oarecare într-unul ingenios înfrumuseţat.

tehnica quilling 2

Etape de lucru şi produse necesare pentru tehnica quilling

Aveţi nevoie de:

  • foarfecă
  • cleşte cu vârful ascuţit
  • un ac mare pentru quilling
  • lipici sau aracet
  • coli A4 colorate sau fâşii quilling de diferite culori
  • şablon cu găuri de diferite dimensiuni (ai nevoie de el dacă vrei să faci o floare cu toate petalele egale – cercurile din care modelezi petalele le vei face la aceeaşi dimensiune dacă te ghidezi dupa aceeaşi gaură a şablonului);
  • placă de plută sau mousepad;
  • ace lungi cu gămălie – pentru a fixa provizoriu pe bucata de plută, până la lipire, modelele mai complicate;

Se începe prin a tăia colile A4  în şuviţe de 3-5 mm lăţime. Acestea pot fi tăiate fie cu un Shredder (o maşină de distrus documente), fie cu o foarfecă, după însemnarea lor cu creionul, dar va dura ceva mai mult. Puteţi opta însă direct pentru fâşiile de quilling special pregătite de Galeria Creativ. Aceste benzi de hârtie vor fi apoi rulate într-o formă şi lipite împreună pentru a obţine diferite modele decorative

quilling 2

quilling 1

Hârtia este înfăşurată în jurul unui ac pentru a crea o formă de baza sub formă de bobină şi apoi este lipită la vârf  cu lipici, aracet sau adeziv, după care bobinele cu forme sunt aranjate pentru a forma flori, frunze sau diferite alte simboluri pe care le poţi folosi mai apoi ca ornamente.

Se pot realiza felicitări, invitaţii de nuntă sau botez, mici tablouri, decoraţiuni de sărbători, ornamente 3D, mărţişoare, flori, cutii de bijuterii, rame foto, etc.

Carte recomandată despre tehnica quilling

carte tehnica quilling

Îţi dorim spor la lucru!

Comentarii

comments