Tehnica kirigami – modalitati de aplicare si materiale necesare

Tehnica kirigami este arta de a tăia și îndoi hârtia. Aceasta a început să fie practicată acum câteva secole în China și Japonia. În China de exemplu, tehnica kirigami este considerată a fi o artă tradițională populară, cu o simbolistică unică și obiecte speciale.

Materialul de bază în această tehnică este hârtia, una din cele patru mari invenții ale chinezilor. În forma cea mai simplă, tehnica kirigami pune accentul pe contrastul dintre două culori diferite. Hârtia din care este decupat un model poate avea orice culoare, iar a doua foaie (fondul pe care se lipește sau se prinde prima foaie) să fie albă.

Una din cele mai mari provocări ale tehnicii kirigami constă în așezarea perfectă și echilibrată a hârtiilor, astfel încât acestea să se completeze perfect. O tăietură greșită, o foaie îndoită nepotrivit sau o îmbinare mai puțin echilibrată poate afecta rezultatul final al lucrării. Fiecare ilustrație comunică cu alta, iar îmbinarea părților este de fapt toată arta și frumusețea kirigami.

Pe lângă realizarea de modele bidimensionale, tehnica kirigami permite artiștilor și crearea de modele tridimensionale cu ajutorul unei singure foi de hârtie și a unui sistem precis de tăieturi și îndoituri. Tehnica aceasta este utilizată în principal pentru felicitări.

Pentru a înțelege și a descoperi unicitatea și frumusețea acestei tehnice speciale, vă invităm să experimentați două modele speciale realizate prin tehnica kirigami: un trandafir și un fulg de nea.

tehnica kirigami 2

Trandafir prin tehnica kirigami

Materiale necare: 4 pătrate de hârtie, foarfecă, lipici și o scobitoare.

Transformaţi fiecare pătrat din cele patru într-un hexagon, folosind tehnica origami. Desfaceți apoi hârtia și obțineți o floricică cu 6 petale. Apoi, începeți a lucra la trandafir folosind tehnica kirigami. Cele 4 floricele cu 6 petale se taie astfel: o floare se taie între 2 petale până la mijloc, la o floare i se taie o petală, la una 2 petale și la alta 3 petale. Pentru un trandafir veți avea nevoie de o floare cu 6 petale, una cu 5, una cu 5, una cu 3 și una cu 2.

La toate florile (în afară de cele cu 2 petale) se lipesc între ele 2 petale adiacente tăieturii. La floarea cu 2 petale va trebui să răsuciți hârtia pentru a forma un tub, după care puneți un pic de lipici pentru a păstra forma obținută. Mai apoi, lipiți cele 5 flori rămase între ele în ordinea numărului de petale. Rezultatul final: un trandafir vesel și frumos, pe care îl puteți lipi pe felicitări sau pe care îl puteți folosi pentru bijuterii.

tehnica kirgami 3

Fulg de nea prin tehnica kirigami

Prin tehnica kirigami se pot obține și multe decorațiuni de Crăciun care o să vă înveselească casa. Îi puteți folosi ca decorațiuni de brad sau pentru a realiza un aranjament frumos pentru masă.

Pentru a realiza fulgi de nea prin această tehnică aveți nevoie de: 1 dreptunghi de hârtie albă, cutter, creion, foarfece.

Aduceți colțul din stânga jos în sus, pentru a obține un triunghi și un dreptunghi mai mic în partea de sus. Tăiați dreptunghiul de sus cu un cutter pentru a obține un triunghi. Îndoiți triunghiul în două și cu ajutorul creionului desenați la marginea acestuia forma unui fulg de nea. Decupați după șablonul desenat forma fulgului de nea. 

Comentarii

comments