Tehnica foita de aur pe lemn

foita de aur pe lemn

Tehnica foita de aur se poate utiliza pe orice tip de suport, însă trebuie menţionat faptul că suporturile absorbante precum lemn, gips carton, rigips sau pânză, trebuie lăcuite înainte pentru ca adezivul de foiţă să nu fie absorbit, iar foiţa să fie bine izolată şi dedesubt.

Tehnica foita de aur se foloseşte pentru a înfrumuseţa diferite obiecte sau pentru a realiza icoane. Aplicarea ei necesită multă îndemânare şi răbdare. Haideţi să vedem împreună care sunt etapele de lucru pentru această tehnică!

Materiale necesare pentru tehnica foita de aur:

Pentru a aplica o foita de aur aveţi nevoie de:

  • foita de aur autocolantă (cu transfer);
  • mixtion de 3 sau 12 ore;
  • penson moale (de la nr 6 în sus);
  • un pix cu pasta terminată.
  • un penson lat si scurt;
  • şerlac diluat în alcool tehnic;
  • penson lat (pentru aplicarea şerlacului);
  • şmirghel auto de 1000 sau 1200

Tehnica foita de aur: Pasi de lucru

Începe prin a dilua şerlacul în alcool tehnic în proporţii de 1 parte şerlac la 4-5 părţi alcool. Se lasă la macerat într-un recipient închis, timp de 30 de minute, după care poate fi utilizat. Realizează desenul sau imaginea pe care ţi-ai propus şi incizează cu ajutorul unui pix care nu mai scrie părţile desenului care nu sunt tangenţiale cu foiţa. Atunci când realizezi acest contur trebuie să ai grijă să nu apeşi prea tare ca să rămână urme puternice, dar nici prea uşor, pentru a putea să intuieşti desenul după aplicarea foiţei.

Se dau 2-3 straturi de şerlac dizolvat pe zonele unde urmează a fi aplicată foiţă şi se lasă 5 minute la uscat. Procedeul acesta izolează grundul şi previne apariţia de lacune de mixtion prin absorbţia lui de către grund. După uscarea acestuia se slefuieşte uşor cu o bucată de şmirghel auto de 1000 sau 1200. Această şlefuire are rolul de a îndepărta dârele de şerlac şi orice alte urme.

Pentru a lipi foiţa de aur se foloseşte mixtion cu uscare fie la 3 ore, fie la 12 ore şi se aplică cu un penson lat. Aplicarea trebuie să se realizeze cu grijă, fără a lăsa urme şi se lasă la uscat într-un loc ferit. După ce s-a terminat timpul de uscare, verifică starea mixtionului uşor, într-o zonă puţin vizibilă. Dacă degetul se lipeşte înseamnă că nu e gata, iar dacă nu se lipeşte poţi trece la lipirea foiţei.

Utilizează foiţă de aur autocolantă şi ai grijă ca numărul de foiţe din pachet să fie suficient pentru a acoperi suprafaţa pe care doreşti să o decorezi. Ia foiţa din pachet cu grijă şi începe aplicarea ei începând din partea de stânga sus a icoanei. Aşează foiţa fără să atingă mixtionul; hârtiuţa este uşor transparentă şi permite să vedeţi desenul. Ține hârtia înclinată uşor spre suprafaţă şi cu un deget apasă peste, pentru a realiza prima lipitura.

Ține degetul apăsat şi eliberează hârtiuţa pentru ca aceasta să se aşeze pe mixtion. Tasează bine foiţa peste suprafaţă pentru ca aceasta să se lipească cât mai eficient. După ce ridici hârtiuţa, foiţa de aur va rămâne lipită pe suprafaţă. Cu ajutorul unui penson, atinge uşor foiţa pentru ca aceasta să se lipească definitiv şi să capete o suprafaţă fină.

Următoarea foita de aur se suprapune la 2-3 mm peste anterioara şi se repetă procedeul. Dacă se desprind resturi, îndepărtează-le de pe blat înainte de a o pune pe următoarea. Insistaţi uşor cu pensonul moale la îmbinarea foiţelor.

După ce aţi terminat de pus foiţa apoi izolaţi foiţa cu un strat slab de şerlac dizolvat.

foita de aur

Comentarii

comments