Tehnica decupajului: modalitati de aplicare si produse necesare

tehnica decupajului

Tehnica decupajului este una din cele mai speciale tehnici creative pe care le puteți folosi pentru a înfrumuseța numeroase obiecte. Fie că este vorba de farfurii, tablouri, cutii sau piese de mobilier, această tehnică vă ajută să aduceți un plus de prospețime oricărui obiect.

Lăsați-vă imaginația să zboare printre modelele de hârtie pentru decupaj și creați cele mai frumoase obiecte unice care să vă reprezinte!

Ce este tehnica decupajului?

Tehnica decupajului se referă la decorarea sau îmbrăcarea diferitor obiecte cu bucăți de hârtie sau decupaje din hârtie.

Pentru această tehnică este recomandat să folosiți hârtie de decupaj, dar puteți decora și cu hârtie normală decupată din reviste sau cu poze. Această tehnică poartă numele de colaj.

Scurtă istorie despre tehnica decupajului

Tehnica decupajului a apărut pentru prima oară în Europa la începutul anilor 1700 de către meșterii venețieni. Aceștia luau foi cu gravuri colorate manual, le decupau și le lipeau pe suprafața mobilei. Aplicau apoi câteva straturi de lac pentru a oferi un efect de strălucire. Venețienii au numit la început tehnica lacca povera.

Numele de découpage (de la verbul decouper – a decupa) a venit din Franța în secolul 18, fiind foarte popular printre doamnele din înalta societate.

Ușor, ușor, tehnica decupajului s-a răspândit foarte rapid în întreaga lume, fiind foarte populară printre pasionații de handmade. Mai jos, regăsiți materialele de care aveți nevoie, dar și modalitățile de aplicare a acestei tehnici.

Materiale necesare

Modalități de aplicare

tutorial-decupajTăiați cu foarfeca hârtia de decupaj sub forma motivului dorit. Aplicați forma decupată pe obiectul dorit. Pentru o aplicare ușoară și rapidă pe orice obiect, înainte de a pune adezivul, înmuiați hârtia în apă și tamponați totul cu un șervețel. Întoarceți hârtia pe verso și aplicați adezivul pe toată suprafața cu ajutorul unei pensule fine.

Plasați hârtia decupată pe obiectul pe care doriți să îl decupați, întindeți cu grijă pentru a îndepărta toate cutele și aplicați un al doilea strat de adeziv. După uscarea completă a adezivului, aplicați lacul pentru decupaj astfel încât să acoperiți toată suprafața obiectului într-un mod uniform.

Dacă doriți să oferiți un aspect vintage unei suprafețe decorate cu tehnica decupaj, fără a folosi lacuri de crăpare, cea mai bună metodă este să lăcuiți de două ori suprafața decorată cu lacul pe bază de apă, după care să aplicați patina de antichizare.

Tehnica decupajului este una din cele mai în vogă metode de reinventare a unui obiect prin aplicarea diferitor bucăți de hârtie, piele, șervețele sau stofă pe suprafața obiectului și acoperirea cu o serie de lacuri speciale.

Spor la treabă!

sursa foto 1 

Comentarii

comments