Origami, joc sau arta?

Origami este cunoscută drept arta împăturirii hârtiei. Denumirea origami pornește de la cuvintele japoneze „ori”, care înseamnă „a îndoi” și „kami” care înseamnă „hârtie”.

Kami reprezintă pentru japonez o legătură între ființa sa și natura din care provine, strămoșii săi, respectiv locul în care acesta se va întoarce într-o anumită zi. Kami este acest univers, cu toate fenomenele sale care au puterea de a schimba destinul unui individ dar și al țării sale.

Din această tradiție a pornit obiceiul numit origami, care constă în împăturirea hârtiei colorate pentru a obține diferite forme și suprafețe care pot reprezenta obiecte, animale, flori, păsări, sau orice alte elemente din viața de zi cu zi.

Origami, joc de secole

Nu se știe cu exactitate când a apărut arta împăturirii hârtiei, dar cert este că în secolul VI, hârtia a fost importată în Japonia de către budiști și încă de atunci a început practicarea de origami. Inițial, modelele de origami au fost asociate ceremoniilor religioase, dar se și practicau ca activitate de petrecut timpul liber.

Din păcate, majoritatea tehnicilor și modelelor de origami erau transmise prin viu grai, motiv pentru care s-au pierdut. În anul 1797 a apărut cartea „1001 cocori”, prima publicație despre origami din istorie.

Secretele origami au pătruns în secolul VII și în Arabia Saudită, iar în secolul XII în Europa. Vreme îndelungată s-a practicat origami ca activitate fie religioasă fie de petrecut timpul liber, însă în anii 1930 a fost introdusă ca disciplină școlară complementară cu geometria. Se spunea că orice tânăr care dorește să stăpânească bazele geometriei trebuie să se inițieze în arta origami, pentru a înțelege mai bine relația dintre un corp solid și reprezentarea sa din hârtie.

Origami, arta răbdării

Fiecare autor de origami trebuie să se înarmeze cu răbdare și atenție pentru detalii. Orice greșeală de îmbinare și îndoire a hârtiei, oricât de mică ar fi, poate altera complet piesa obținută. Forma hârtiei trebuie să fie pătrată, dreptunghiulară, triunghiulară, pentagonală sau hexagonală, dar și tăiată circular pentru a obține lucrări mai speciale și a aplica tehnici mai avansate.

Dimensiunea hârtiei variază între 2,5 cm și 5 m, în funcție de mărimea obiectului pe care dorim să îl obținem. Culoarea aleasă a hârtiei depinde de temele de origami pe care vrem să le realizăm.

10 modele de origami

Origami este considerată adesea o artă, adesea un joc. Cert este că această practică relaxează mintea, dezvoltă creativitatea și hrănește sufletul, oferindu-i liniște și împlinirea realizării unei creații cu propriile mâini.

Să admirăm în continuare 10 modele 3D de origami care înveselesc orice privire:

origami 1

origami 2

origami 3

origami 4

origami 5

origami 6

DIGITAL CAMERA

origami 8

origami 9

origami 10

Sursa imagini

Comentarii

comments