Despre lucrul cu margele handmade

margele handmade

Un obiect obținut cu margele handmade poate fi un frumos pandantiv sau se poate folosi pentru un colier de mărgele din Fimo. Posibilităţile sunt nelimitate. Oricum, până să ajungeţi la aşa ceva, vă puteţi exersa talentul  făcând mărgeluţe de diferite forme sau culori, medalioane/pandantive sau figurine simple.

Lucrul cu margele handmade

Aşa cum am spus într-un articol anterior, vei frământa pasta Fimo până când aceasta devine foarte moale şi uşor de modelat. Noi vrem să facem doar mărgele, deci nu e prea multă bătaie de cap.

Modelezi pasta într-o sferă, apoi, la fel cum ai face cu un aluat; din sferă faci un cilindru pe care apoi îl tai în mai multe bucăţi de aceleaşi dimensiuni. Iei fiecare bucată în parte şi o transformi într-o mărgea, apoi înşiri câtre două sau trei mărgele pe acele simple sau cu buclă. Acele simple le foloseşti pentru cercei, în timp ce pentru şiragul de mărgele şi pentru brăţară vei folosi acele cu buclă.

Dacă vrei mărgele pe lanţ, vei folosi neapărat acele cu buclă, în schimb, dacă vrei să le înşiri pe nylon, nu prea contează pe ce ac le coci. După ce ai modelat toate mărgelele şi le-ai înşirat pe ace, le pui în tava în care ai aşezat înainte hârtia pentru copt, apoi le coci aşa cum am explicat. Ai mare grijă să nu le arzi!

După coacere, le vei lăsa câteva minute să se răcească, apoi treci la treabă.

Pentru mărgelele pe lanţ va trebui să munceşti ceva mai mult, din cauză că lanţurile care se găsesc în comerţ ar putea să aibă altă culoare / nuanţă decât acele sau zalele metalice pe care le foloseşti tu.

Aşa că poţi proceda ca mine: să creezi chiar tu lanţul, din multe, multe zale. Folosind cleştele, vei tăia acele în două bucăţi egale. Foloseşte pentru asta cleştele pentru strâns, presat şi tăiat. Pe fiecare bucată vei avea o mărgea. Cu cleştele pentru răsucire vei crea câte o buclă la fiecare capăt. De buclă vei prinde o za, pe care o strângi cu cleştele special, apoi, în funcţie de lungimea pe care vrei să o aibă mărgelele, prinzi două, trei sau mai multe zale. Prinzi, astfel, între ele toate mărgelele, iar la sfârşit, tot cu zale şi cu ajutorul cleştelui pentru strâns, închei mărgelele cu închizătoarele speciale. Ai de ales între mai multe modele, rotunde, în formă de pară, cu diferite sisteme de prindere etc.

La fel procedezi dacă vrei o brăţară cu lanţ, doar că vei folosi mai puţine mărgele şi, evident, mai puţine zale.

Cerceii îi poţi realiza din una sau mai multe mărgele şi îi poţi face cu tortiţele prezentate mai sus sau cu alte accesorii. Eu am ales tortiţele argintii pentru că pe astea le folosesc cel mai des, dar există şi alte tipuri de accesorii, chiar şi numai ace, pentru cercei mai mici. Cerceii făcuţi cu ace se încheie cu dopuri de cauciuc. Dacă foloseşti tortiţele de mai sus, vei avea nevoie de o za pe care să o prinzi cu cleştele şi care va face legătura dintre bila din Fimo şi tortiţă. Lasă mărgeaua pe acul simplu, fă o buclă la capăt şi prinde-o cu o za de tortiţe.

Să urmărim câteva exemple de margele handmade din fimo realizate la Galeria Creativ:

DSCF8283

DSCF8285

DSCF8299

margele handmade 2

Comentarii

comments