Cum creezi martisoare manual

Iată că a venit şi luna martie, cunoscută ca fiind prima lună oficială de primăvară. Primăvara începe să se facă simţită din ce în ce mai mult în jurul nostru, dacă nu prin temperaturi ridicate şi copaci înfloriţi, măcar prin atmosfera vie şi plină de energie şi prin forfota de pretutindeni.

Tradiţia mărţişorului se păstrează şi astăzi, fiind aşteptată cu drag atât de copii, cât şi de adulţi. Mărţişoarele realizate manual sunt din ce în ce mai populare datorită faptului că se pot personaliza în moduri unice, dar şi pentru că se realizează uşor.

Mărţişor – floare din fetru

Mărţişoarele din fetru au în special avantajul de a fi rezistente şi uşor de realizat, rezultatele obţinute fiind întotdeauna originale. Pentru a realiza un mărţişor sub formă de floare aveţi nevoie de: bucăţi fetru verde şi roşu, mărgele şi paiete, lipici, aţa şi ac, carton, aţa roşie şi albă pentru firul de mărţişor.

Se decupează din materialul de fetru roşu o formă rotundă şi din fetrul verde o forma de frunză. Forma rotundă se taie exact cum aţi curăţa un măr, pentru a obţine o fâşie şerpuită de fetru pe care va trebui să o rulezi ca pe un metru de croitorie şi să o coşi. În acest mod veţi obţine o floare din fetru pe care o veţi coase pe frunza de fetru verde. Mai aveţi nevoie de aţă de mărţisor, roşie şi albă. Din aţa de mărţişor, realizaţi o fundiţă, pe care să o capsaţi de un colţ al mărtişorului. Simplu şi uşor de realizat!

Mărţişor prin tehnica quilling

Tehnica quilling este o formă de artă care implică utilizarea şi rularea de benzi de hârtie şi apoi lipirea acestora împreună pentru realizarea unor modele decorative excepţionale. Cu ajutorul acestei tehnici se pot realiza şi mărţişoare handmade unice, cu diferite culori şi forme. Pentru a realiza un mărţişor prin tehnica quilling aveţi nevoie de: 2 fâşii de quilling albe, 1 fâşie formată din jumătate de fâşie verde şi jumătate albă (cele două jumătăţi se lipesc),  1 fâşie verde închis, aracet, beţişor de quilling.

Începeţi prin a răsuci fâşiile de quilling albe şi lipiţi-le la capăt pentru a obţine o formă rotundă, care se va presa la cele două capete cu ajutorul degetului mare şi arătător. Se obţin astfel petalele ghiocelului. Răsuciţi apoi fâşia albă şi cea verde, într-un cerc mai mic şi presaţi la fel la petale ghiocelului. Aceasta va fi partea dintre cele două petale. Fâşia verde se răsuceşte şi se apasă în interiorul cercului, după care se lipesc cele două petale.  În mijoc se aşează micul romb alb-verde, iar deasupra lipeşte forma verde obţinută. Şi mărţişorul-ghiocel este gata!

Mărţişor – buburuză

Un alt mărţişor handmade pe care îl puteţi realiza este mărţişorul-buburuză, pentru care aveţi nevoie de material de culoare neagră şi roşie, carton, ac, aţă, foarfecă, lipici şi cariocă neagră.

Pentru a forma capul şi corpul buburuzei, tăiaţi un cerc şi un oval din materialul de culoare neagră. Decupaţi din bucata de carton un cerc şi un oval de aceleaşi dimensiuni ca cele din material textil şi prindeţi cu aţa cele două bucăţi de material negru şi cele două bucăţi de carton.

Tăiaţi din materialul roşu un oval mai mic, pe care îl tăiaţi apoi pe jumătate pentru a obţine aripile buburuzei. Coaseţi aripile buburuzei, prinzându-le însă numai de partea de sus a corpului. Cu ajutorul cariocii negre desenaţi câteva buline pe buburuză, după care prindeţi două antene din aţă neagră. La final, lipiţi buburuza din material textil peste forma de carton pentru a-i oferi mai multă rezistenţă.

IMG_3157

Martisoare handmade se pot realiza dintr-o gamă variată de materiale (hârtie, material textil, fetru, fimo, sârmă), în funcţie de modelul pe care doriţi să îl creaţi.

Cu imaginaţie, răbdare şi creativitate veţi obţine cele mai frumoase mărţişoare!

Comentarii

comments