Creativitate prin carlige de rufe

carlige de rufe

Conform Wikipedia[1], carligul de rufe este un dispozitiv de fixare folosit pentru a atarna hainele la uscare, de obicei, pe o sfoara (sarma) special utilizata in acest scop. Carligul de rufe poate avea forme sau modele diferite fiind confectionat din materiale diferite (lemn, plastic).

carlige de rufe 2

Scurt istoric carlige de rufe

Majoritatea istoricilor sunt de acord ca responsabila pentru această minune mica este comunitatea Shaker.

Dintr-o bucata de lemn despicat la un capat carligul a fost inventat de către aceasta comunitate în anii 1700. 

carlige de rufe 3

Mai tarziu o alta versiune, a fost patentata de Jérémie Victor Opdebec. Acest design mai vechi nu utilizează arcuri. Este modelat dintr-o singură bucată de lemn despicata pentru a forma doi dinti. In partea superioara, pentru a nu se despica pe intreaga suprafata, se utiliza o legatura din metal, sau trebuia ca lemnul sa aiba un nod. Hainele erau prinse intre cele 2 furci (varfuri) ale carligului. Forta de prindere era actionata de furcile care doresc să se întoarcă la starea lor inițială, de odihnă. 

 În Anglia, carligele de rufe erau confectionate de țigani, care făceau carlige de lungimi mici, din lemn de salcie sau lemn de frasin. 

Fotografie de vechi carlige de lemn realizate manual de către Oxfordian Kissuth / Wikimedia

Fotografie de vechi carlige de lemn realizate manual de către Oxfordian Kissuth / Wikimedia

Intre 1852-1887, US Patent Office a emis 146 de brevete separate pentru carlige de rufe. Primul design care seamănă cu un cârlig de rufe modern a fost brevetat în 1853 de către David M. Smith, un inventator prolific.  Acesta este cel mai apropiat de forma actuala a carligului.

Chimono rosu pe acoperis, 1912, cu John Sloan franceză / Wikimedia

Chimono rosu pe acoperis, 1912, cu John Sloan franceză / Wikimedia

Designul carligului lui Smith a fost îmbunătățită de Solon E. Moore în 1887. El a adaugat ceea ce a numit un “încolăcit punct de sprijin”  făcut dintr-un singur fir reprezentand arcul carligului actual.

Utilizare creativa carlige de rufe

carlige de rufe 6

Carligul oferă mai mult decât o metodă de a obține haine uscate. Există mult mai  multe moduri creative de a le folosi. 

Carligul poate fi util în timpul picnicurilor sau dineurilor în aer liber, în special pe o zi cu vant, când este nevoie pentru a păstra pături sau fețe de masă la locul lor. Un clips simplu la marginea lor și vântul nu mai este un motiv de îngrijorare. 

carlige de rufe 7

Pentru multi copii carligele  din lemn constitue o sursa de a crea jucarii. Se folosesc carligele din lemn deoarece pot oferi diverse posibilități de imbinare obtinandu-se o gama larga de jucarii. Atunci cand unele pot fi ceate chiar de copii satisfactia este mare si le dezvolta spiritul creativ. 

carlige de rufe 8

Alta utilizare a carligelor din lemn este aceea de ajutoare in grădinărit. Dacă este nevoie, de exemplu, pentru a încuraja ramuri de copaci (flori) să se răspândească intr-o anumita directie, carligele pot fi solutia. 

carlige de rufe 9

Un cârlig de rufe este perfect pentru închiderea unei pungi de chipsuri, covrigei sau alte produse alimentare dupa ce s-a consumat din ele.

carlige de rufe 10

Carligele au fost si o inspiratie pentru artisti cum ar fi: această sculptură superba din Belgia:

Clothespin arta de Mehmet Ali Uysal

Clothespin arta de Mehmet Ali Uysal

 Celebrul carlig de rufe gigant lucrat de sculptorul american Claus Oldenburg in Philadelphia.

Fotografie de Smallbones / Wikimedia

Fotografie de Smallbones / Wikimedia


[1] Sursa (ultima accesare 1.09.2013)

Comentarii

comments