Bratarile prieteniei – Obiecte necesare si etape de realizare

bratarile prieteniei

Bratarile prieteniei sunt cadouri handmade ieftine ce se pot oferi pentru orice ocazie. Bratarile prieteniei sunt realizate de fapt prin urmarea unor modele de tip şablon, în care se leagă noduri din fire colorate sau aţă goblen.

Acestea sunt o modalitate foarte bună pentru a introduce copiilor, adolescenţilor, dar şi adulţilor arta ţesutului. Aceste brăţări sunt podoabe frumoase, multicolore, ce pot avea foarte multe forme. Modelul unei brăţări poate fi simplu şi uşor de realizat fiind gata în doar câteva minute. Sunt însă şi modele complexe, ce necesită multă îndemânare şi cunoştinţe cu privire la realizarea de noduri.

Bratarile prieteniei cu modele complexe necesită multă concentrare, iar pentru începători este indicat să se folosească aţe de culori diferite, pentru a nu fi încurcate atunci când sunt înnodate.

Bratarile prieteniei – Materiale necesare şi etape de lucru

Pentru a realiza o brăţară a prieteniei ai nevoie de următoarele materiale:

– foarfecă

– 3 fire de aţă goblen sau lâna de diferite culori (verde, roz, alb)

– fundă subţire de nuanţe cât mai variate

– bandă de scotch (pentru a lipi brăţara de masă /birou în timp ce legi nodurile)

Etape de lucru pentru bratarile prieteniei

Începe prin a pregăti firele de lână şi funda subţire şi taie cu foarfeca aţa şi funda în culorile pe care le preferi măsurând încheietura mâinii. Formează trei şiruri de lână sau aţă goblen din 3 fire de lână sau mai multe. Cu cât adaugi mai multe fire cu atât brăţara va fi mai groasă.

Adună firele de lână la unul din capete şi fă un nod cât mai puternic, după care desparte-le pe cele trei coloane. Vei obţine în final trei şiruri de aţe colorate: unul în dreapta, unul în mijloc şi altul în stânga.

Trece şirul din dreapta peste cel mijlociu, iar apoi cel din stânga peste cel mijlociu. Continuă cu această tehnică de lucru până când obţii o împletitură. Leaga capătul firelor într-un mod la final, formează brăţara pe încheietura mâinii şi leag-o.

Tipuri de noduri

Sunt patru tipuri de noduri pe care le poţi folosi pentru a realiza aceste brăţări.

Înainte: Firul aflat în stânga formează un 4″ peste cel aflat în dreapta (negru), iar capătul firului portocaliu trece pe sub firul negru şi prin interiorul 4″-lui. Se strânge şi se repetă nodul: firul cu care am înnodat trece în dreapta firului pe care am înnodat.

Înapoi: acest tip de nod este inversul nodului înainte. În acest caz, firul cu care înnodăm formează un 4″ inversat peste firul negru, capătul firului trece pe sub firul negru şi prin interiorul cifrei 4″. Se strânge nodul şi se repetă nodul: firul cu care am înnodat trece în stânga firului pe care am înnodat.

Înainte-înapoi: este o combinaţie între primele două noduri: realizează un nod înainte, strânge, apoi un nod înapoi. Firul trece apoi în stânga.

Înapoi-înainte: este o combinaţie între primele două noduri: realizează un nod înainte, strânge, apoi un nod înapoi. Firul trece apoi în dreapta.

Bratarile prieteniei reprezintă o artă străveche, simbolul acestor brăţări fiind  prietenia, după cum însuşi numele sugerează. Primele brăţări ale prieteniei au fost realizate de popoarele mayaşe, apariţia acestora fiind atribuită în special popoarelor amerindiene. Realizarea acestor brăţări nu este dificilă ci este o activitate foarte relaxantă care te ajută să te deconectezi, să îţi pui creativitatea şi imaginaţia la încercare şi să vă îmbunătăţiti capacitatea de concentrarea.

Spor la lucru şi la cât mai multe brăţări frumoase!

IMG_2996

IMG_3002

IMG_3009

Comentarii

comments